Cara Mengesan Seseorang Melalui Mesej Teks

Cara Mengesan Seseorang Melalui Mesej Teks: Meneroka 5 Kaedah Popular

Pasukan Detectico Pasukan Detectico

Juruteknik mahir menguasai data lokasi.

Pemesejan teks ialah salah satu cara paling biasa kita berkomunikasi hari ini. Dengan peningkatan telefon pintar dan apl pemesejan, menjadi lebih mudah berbanding sebelum ini untuk terus berhubung dengan orang lain. Walau bagaimanapun, kaedah komunikasi ini juga membentangkan cara yang berpotensi untuk mengesan lokasi telefon bimbit melalui mesej teks.

Dalam panduan ini, kami akan meneroka pelbagai teknik yang boleh digunakan untuk mengesan pergerakan dan aktiviti seseorang melalui mesej teks mereka. Sama ada anda ibu bapa atau pasangan yang prihatin atau hanya ingin tahu tentang keberadaan seseorang, kaedah ini boleh memberikan maklumat yang berharga.

Isi kandungan

Bolehkah Seseorang Menjejaki Lokasi Anda Daripada Teks?

Jawapan ringkasnya ialah ya, ada cara bagaimana untuk menjejaki seseorang melalui mesej teks dalam beberapa keadaan. Dengan alat dan pendekatan yang betul, ia menjadi mungkin. 

Sebagai contoh, orang boleh menggunakan apl pihak ketiga untuk menghantar mesej yang mengandungi pautan tertentu yang boleh menjejaki lokasi. Itu boleh dilakukan melalui cara yang berbeza, seperti SMS, iMessage atau rangkaian sosial yang popular. 

Terdapat beberapa cara yang berbeza ini boleh berlaku, dan kami akan membincangkannya dengan lebih terperinci di bawah. Jadi, bersedia untuk mengetahui semua yang anda perlu tahu tentang penjejakan lokasi! 

Cara Mengesan Lokasi Seseorang melalui Mesej Teks

Jika anda ingin menjejak lokasi peranti seseorang melalui mesej teks, berikut ialah beberapa kaedah cara menjejak lokasi seseorang melalui teks yang berfungsi:

Kaedah 1: Detectico – Penjejak Lokasi Mesej Teks Pilihan Teratas

Detectico en

Detectico ialah perkhidmatan inovatif yang membolehkan anda menjana pautan melalui mesej teks untuk mendapatkan lokasi seseorang. Setelah dihantar, penerima hanya perlu mengklik pautan untuk membolehkan akses sementara kepada data lokasi mereka. Ini menjadikannya kaedah terbaik untuk penjejakan lokasi.

Perkara terbaik tentang Detectico – penjejak lokasi mesej teks – ialah ia adalah perkhidmatan berasaskan web sepenuhnya yang tidak memerlukan sebarang pemasangan. Apa yang anda perlukan ialah peranti anda dan sambungan internet. Itu sahaja. Tiada akses kepada telefon sasaran diperlukan!

Selain itu, Detectico akan melancarkan keupayaan untuk menghantar pautan penjejakan terus melalui mana-mana aplikasi pemesejan, bukan hanya SMS. Ini menyediakan pilihan yang lebih fleksibel untuk mendapatkan seseorang mengklik pautan boleh dijejaki anda.

Cara Mengesan Loksi Telefon Bimbit melalui Mesej Teks Menggunakan Detectico:

 1. Daftar untuk akaun Detectico
 2. Masukkan nombor telefon sasaran ke dalam jurang yang disediakan dan klik 'Cari'
 3. Sesuaikan teks mesej dan klik 'Hantar SMS'
 4. Penerima akan menerima teks dengan mesej tersuai anda dan pautan penjejakan lokasi Detectico
 5. Apabila mereka mengklik pautan, anda akan mendapat akses kepada data lokasi mereka daripada papan pemuka dalam talian peribadi anda

Anda lihat! Semudah itu untuk mencari telefon melalui mesej teks! Apa yang lebih penting ialah Detectico ialah penyelesaian yang boleh dipercayai, mampu milik dan terkenal! Pilih keunggulan teknologi moden sekiranya anda perlu mengetahui lokasi seseorang.

sepanduk

Kaedah 2: Gunakan Perkongsian Lokasi pada iMessage

Perkongsian Lokasi pada iMessage

iMessage Apple platform mempunyai ciri perkongsian lokasi terbina dalam. Anda boleh menggunakan ini untuk berkongsi lokasi dan menjejak lokasi iPhone antara pengguna iMessage.

Untuk mengaktifkannya:

 1. Buka perbualan iMessage dengan orang yang ingin anda jejaki
 2. Ketik nama/kenalan mereka di bahagian atas skrin
 3. Tatal ke bawah dan ketik 'Kongsi Lokasi Saya'
 4. Pilih berapa lama anda mahu berkongsi lokasi masa nyata anda
 5. Orang itu kini akan melihat lokasi anda pada peta dalam mesej

Ini ialah kaedah bagaimana untuk mengesan lokasi mesej teks yang memberi anda keupayaan untuk menjejaki iPhone seseorang buat sementara waktu.

Kaedah 3: Peta Google – Penjejakan Lokasi

wanita menggunakan gps

Peta Google juga memungkinkan untuk berkongsi lokasi dan menjejaki kedudukan seseorang. Ini berfungsi pada kedua-dua iPhone dan telefon Android.

Untuk menjejak seseorang melalui Peta Google:

 1. Pastikan anda dan orang lain saling berhubung di Peta Google melalui akaun Google anda
 2. Buka apl Peta Google dan ketik menu hamburger
 3. Pilih 'Perkongsian lokasi'
 4. Pilih nama orang itu dan ketik 'Kongsi lokasi'
 5. Pilih tempoh masa untuk berkongsi lokasi
 6. Orang itu kini akan muncul sebagai ikon pada Peta Google anda

Penyelesaian ini kepada pertanyaan tentang cara melihat dari mana seseorang menghantar teks menyediakan penjejakan masa nyata yang tepat selagi apl itu kekal terbuka pada kedua-dua peranti. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa anda perlu mengetahui butiran akaun Google sasaran untuk meminta mereka berkongsi lokasi.

Kaedah 4: Gunakan Find My Device

Find My Device Google

Pada telefon Android, Find My Device Google aplikasi boleh digunakan untuk menjejak lokasi. Apl ini biasanya digunakan untuk mencari telefon yang hilang atau dicuri, tetapi ia juga boleh digunakan untuk menjejak lokasi seseorang.

Untuk menggunakan Find My Device:

 1. Pastikan telefon sasaran telah memasang apl Find My Device dan perkhidmatan lokasi dihidupkan. Perlu diingat bahawa anda tidak akan dapat menghantar pautan teks untuk mencari lokasi percuma. Perkhidmatan ini tidak menyediakan kebolehan menghantar mesej
 2. Buka Find My Device daripada pelayar web atau peranti lain dan log masuk ke akaun Google yang dikaitkan dengan telefon sasaran
 3. Apl akan menunjukkan lokasi semasa sasaran pada peta, serta mana-mana lokasi terbaharu jika mereka telah bergerak
 4. Dari sini, anda juga boleh memainkan bunyi pada telefon mereka, menguncinya atau memadam datanya dari jauh

Kaedah ini memerlukan akses kepada akaun Google sasaran dan mungkin tidak berfungsi jika orang itu telah melumpuhkan perkhidmatan lokasi pada telefon mereka.

Kaedah 5: Gunakan Cari Telefon Saya

cari iphone saya

Jika anda atau sasaran mempunyai iPhone, Find My iPhone juga boleh digunakan untuk menjejak lokasi. Sama seperti apl Find My Device Google, ini biasanya digunakan untuk mencari telefon yang hilang atau dicuri. Juga, secara analog, ia tidak menyediakan keupayaan untuk mendapatkan lokasi mudah alih dengan menghantar SMS.

Untuk menggunakan Find My iPhone:

 1. Pastikan telefon sasaran telah memasang apl Find My iPhone dan perkhidmatan lokasi dihidupkan
 2. Log masuk ke iCloud.com daripada pelayar web menggunakan Apple ID yang dikaitkan dengan telefon sasaran
 3. Pilih 'Cari iPhone'
 4. Apl akan menunjukkan lokasi semasa sasaran pada peta, serta mana-mana lokasi terbaharu jika mereka telah bergerak
 5. Dari sini, anda juga boleh memainkan bunyi pada telefon mereka, menguncinya atau memadam datanya dari jauh.

Kaedah ini memerlukan akses kepada ID Apple sasaran dan mungkin tidak berfungsi jika orang itu telah melumpuhkan perkhidmatan lokasi pada telefon mereka. Selain itu, anda tidak akan dapat mendapatkan lokasi seseorang dengan menghantar mesej kepada mereka melalui kaedah ini. Selain itu, Find My iPhone hanya boleh menjejaki peranti yang disambungkan ke Wi-Fi atau rangkaian selular.

Mengapa Anda Perlu Menjejaki Seseorang melalui Mesej Teks?

 • Bantu cari peranti yang hilang/hilang dengan cepat
 • Pantau lokasi kanak-kanak
 • Pantau orang yang anda sayangi 
 • Beberapa tujuan keselamatan dan keselamatan
sepanduk

Soalan Lazim

Bolehkah seseorang menjejaki telefon saya dengan menghantar mesej kepada saya?

Sesetengah apl pihak ketiga moden menyediakan keupayaan untuk menjejak lokasi seseorang dengan menghantar mesej teks. Walau bagaimanapun, teks biasa tidak menyediakan pilihan untuk penjejakan lokasi.

Jika saya menghantar mesej kepada seseorang bolehkah mereka melihat lokasi saya?

Hanya menghantar mesej kepada seseorang tidak menunjukkan lokasi anda. Tetapi sesetengah apl seperti WhatsApp, iMessage dan lain-lain dengan ciri perkongsian lokasi boleh membenarkan kebolehan menjejak bersama, tetapi ia tidak menyediakan keupayaan untuk mendapatkan lokasi daripada mesej teks. Ini memerlukan persetujuan pengguna dan mendayakan akses lokasi. Nombor yang tidak diketahui tidak dapat melihat lokasi anda daripada hanya teks.

Adakah penjejakan lokasi SMS senyap mungkin?

Mesej SMS senyap digunakan untuk menyediakan cara untuk ping menara sel dan menentukan lokasi tanpa memberitahu pengguna. Walau bagaimanapun, perubahan oleh pembawa telah mengehadkan keupayaan ini, jadi ia bukan lagi kaedah penjejakan yang boleh dilaksanakan.

Kesimpulan

Walaupun menghantar teks secara amnya selamat daripada penjejakan lokasi, sesetengah platform dan apl menyediakan kebolehan penjejak lokasi mesej teks. Walau bagaimanapun, kebanyakan kaedah memerlukan kemahiran dan akses tambahan untuk mengetahui lokasi seseorang. Jika anda inginkan kesederhanaan dan kemudahan, cuba gunakan Detectico penjejak nombor telefon – ia adalah cara yang mudah untuk mendapatkan maklumat tentang lokasi seseorang tanpa usaha tambahan.