Kan någon spåra din plats med ditt telefonnummer

Kan någon spåra din plats med ditt telefonnummer?

Detectico Team Detectico Team

Skickliga tekniker som behärskar platsdata.

Många användare får ett negativt svar på sökfrågan "Kan någon spåra var du befinner dig med ditt telefonnummer?" Faktum är att teknikföretagens löften om att skydda dina personuppgifter ofta bara är en marknadsföringstaktik snarare än en tillförlitlig garanti.

Till exempel genomförde New York Times en omfattande undersökning som kallades Projekt för skydd av privatlivetsom utan 12 miljoner amerikaners vetskap fick tag på en fil som innehöll 50 miljarder lokaliseringsuppgifter om dem. Även om uppgifterna inte användes för att spåra enskilda personer visar de tydligt hur lätt det är att inkräkta på ditt privatliv.

För att hjälpa dig att skydda dina personuppgifter har vi undersökt de senaste cybersäkerhetsåtgärderna som du kan implementera just nu. Det här inlägget handlar om de mest effektiva strategierna för att göra din plats omöjlig att spåra.

banner

Läs mer här: 3 bästa sätten att spåra en iPhones plats med telefonnummer 2024

Innehållsförteckning

Hur du gör din telefon omöjlig att spåra: Topp 6 strategier

Att helt enkelt stänga av platsdelning i snabbmenyn hindrar inte skadliga aktörer från att spåra din telefon. Men genom att genomföra en rad åtgärder kan du minimera läckaget av personuppgifter. Här är en lista med strategier för att göra din Android-telefon omöjlig att spåra:

 • Avinstallera okända appar
 • Undvik misstänkta länkar
 • Stäng av tillståndet att spåra plats
 • Använda antivirusprogram
 • Installera en privat webbläsare
 • Undvik osäkra offentliga Wi-Fi
 • Välj en säker VPN-tjänst

Kolla din telefon efter okända appar

Så hur kan någon spåra din telefon? Precis som programutvecklare letar efter buggar i sin kod för att skapa fungerande algoritmer, utnyttjar cyberbrottslingar sårbarheter i systemet för att installera spårningsappar på din enhet.

Men till skillnad från laglig spårningsprogramvara arbetar skadlig kod osynligt på din smartphone och skickar kontinuerligt GPS-koordinater till servern. Därför är det viktigt att köra en antivirusskanner för att upptäcka och ta bort farliga program från din enhet.

Huvudpoängen är att ingen app kan spåra dina koordinater utan föregående installation. Påståenden om platsspårning med nummer utan installation är inget annat än bedrägerier som främst riktar in sig på andra uppgifter än GPS-position, t.ex. dina bankuppgifter.

För närvarande är ensam över luften teknik för spårning av plats genom att klicka på en spårningslänk som skickas till dig via SMS eller e-post. Du kan se en lista över sådana appar i vår artikelserie om hur du spårar en telefon utan att personen i fråga vet om det.

Läs också: Bästa apparna för att hitta platsen för ett telefonnummer gratis

Detta är en uppenbar strategi för hur jag kan förhindra att min telefon spåras, men hoppa inte över den ännu. Har du hört talas om så kallad native spamming? Personer som vill få reda på din GPS-position skickar ett meddelande till dig som ser ut att komma från en vän eller familjemedlem. Texten kan vara något i stil med, "Hej, jag är i närheten och ville kolla in den där nya restaurangen. Möt mig där? [länk]!"

Det är svårt att låta bli att klicka på den där bubblan - du vill ju umgås med din vän och äta något nytt. Men om du inte känner igen avsändaren eller tycker att det ser misstänkt ut ska du ignorera det.

Denna regel är avgörande, särskilt eftersom vissa rättsappar som använder denna teknik är tillgängliga för vem som helst, t.ex. Detectico.

Läs mer här: Hur du kan spåra mobilnummers exakta plats på kartan

Inaktivera platsspårning i appar för sociala medier

Platsspårning i appar för sociala medier

Mobilapplikationer ber om många behörigheter innan den slutliga installationen, och tyvärr beviljar vi dem alla utan att dubbelkolla. Kan någon spåra ditt telefonnummer i appar för sociala medier? Sanningen är att de flesta, om inte alla, av dem spårar din enhets aktuella GPS-position.

Naturligtvis är det inget fel i att dela med sig av sina resor till familj och vänner. Men de är inte de enda som observerar dina dagliga rörelser. Tredjepartsföretag kan till exempel köpa dina platsdata för marknadsföringsändamål. Följ dessa steg för att förhindra detta:

 1. Öppna inställningar
 2. Gå till avsnittet Sekretess och säkerhet i din valda app för sociala medier
 3. Inaktivera funktionen för platsspårning.

Använd privata webbläsare

Privata webbläsare

Det är bara att inse att populära webbläsare som Chrome och Firefox är smidiga när det gäller att hitta information. Med GPS-baserade algoritmer kan de snabbt förse dig med relevanta tjänster och annonser. Det är dock ganska svårt, om inte omöjligt, att inaktivera insamlingen av dina privata data i dessa webbläsare.

För att minska överdriven användning av dina platsdata och förhindra att de läcker ut kan du använda privata webbläsare som innehåller ytterligare integritets- och säkerhetsfunktioner. Brave och DuckDuckGo är perfekta exempel eftersom de inte samlar in din IP-adress, platser och cookies.

Använd VPN

VPN

En pålitlig VPN-tjänst erbjuder en utmärkt lösning på hur jag kan blockera min telefon från att spåras. Så här fungerar det: när du ansluter din enhet till ett VPN-nätverk krypterar och omdirigerar det din trafik via en mellanliggande server och döljer din IP-adress. På så sätt kan ingen komma åt din internetaktivitet.

När du väljer en VPN-tjänst är dess kvalitet den viktigaste faktorn. Om möjligt bör du välja en betaltjänst med starka krypteringsprotokoll. Gratistjänster är inte så dåliga som de kan verka, men de erbjuder färre alternativ när det gäller servrar och visar ofta annonser.

banner

Läs också: Hur man spårar en mobiltelefons plats utan att installera programvara: Guide

Tecken på att din telefon spåras

Innan du installerar en antivirusskanner kanske du märker några förändringar i telefonens aktivitet. Även om de kan vara relaterade till specifika driftproblem, uppvisar spårning av skadlig kod distinkta mönster som du bör känna till.

Kan någon spåra var jag befinner mig med hjälp av mitt telefonnummer? Här är några tecken på att din telefon spåras:

 • Din enhets batteritid minskar kraftigt
 • Operativt minne överbelastas snabbt, och du kan inte åtgärda det genom att stänga appar
 • Telefonen värms upp under slumpmässiga aktiviteter
 • Slumpmässiga problem som tom eller frusen skärmMobiler, appar som kraschar eller långsammare laddning

VANLIGA FRÅGOR

Hur hindrar man någon från att spåra din telefon?

Om du spåras av någon du känner, t.ex. på sociala medier eller i familjeappar, ska du inaktivera platsspårning i själva appen och i telefonens inställningar. Om du är orolig för att en okänd person spårar din telefon kan du köra ett anti-malwareprogram och återställa din enhet för ytterligare säkerhet.

Kan ett sim-kort spåras?

Ja, det stämmer. Nätverksleverantörer lagrar platsdata på sina servrar, vilket gör att du på begäran kan lokalisera borttappade eller stulna enheter.

Kan någon spåra min telefon om min position är avstängd?

Även om du inaktiverar platsdelning på din telefon kan vissa appar fortfarande spåra var du befinner dig om du har gett dem tillåtelse. Dessutom får nätoperatörer dina GPS-koordinater från ett SIM-kort.

Läs mer här: Hur man spårar iPhone utan iCloud - 6 lösningar

Slutsats

Kan någon spåra var jag befinner mig med hjälp av mitt telefonnummer? Ja, det är möjligt. Mobiloperatörer och stora teknikföretag använder våra platsdata för att tillhandahålla personliga tjänster av hög kvalitet, och i de flesta fall drar vi nytta av det.

Men med så mycket data tillgänglig i öppen åtkomst ger potentiella cyberattacker giltiga skäl till oro för integriteten. Genom att implementera de strategier som beskrivs i den här artikeln kan du förhindra platsspårning med nummer och hålla dina personuppgifter säkra.