Bolehkah Seseorang Menjejaki Lokasi Anda Dengan Nombor Telefon Anda

Bolehkah Seseorang Menjejaki Lokasi Anda Dengan Nombor Telefon Anda?

Pasukan Detectico Pasukan Detectico

Juruteknik mahir menguasai data lokasi.

Ramai pengguna menerima jawapan negatif kepada pertanyaan carian, "Bolehkah seseorang menjejak lokasi anda dengan nombor telefon anda?" Realitinya ialah janji syarikat teknologi untuk melindungi data peribadi anda selalunya hanyalah taktik pemasaran dan bukannya jaminan yang boleh dipercayai.

Sebagai contoh, New York Times menjalankan penyiasatan meluas yang dipanggil Projek Privasi, yang memperoleh fail yang mengandungi 50 bilion pin lokasi 12 juta rakyat Amerika tanpa pengetahuan mereka. Walaupun data itu tidak digunakan untuk menjejaki individu, ia jelas menunjukkan kemudahan untuk menyerang kehidupan peribadi anda.

Untuk membantu anda melindungi data peribadi anda, kami telah menyelidik langkah keselamatan siber terkini yang boleh anda laksanakan sekarang. Siaran ini merangkumi strategi paling berkesan untuk menjadikan lokasi anda mustahil untuk dijejaki.

sepanduk

Baca Juga: 3 Cara Terbaik untuk Mengesan Lokasi iPhone melalui Nombor Telefon pada 2024

Isi kandungan

Cara Menjadikan Telefon Anda Tidak Dapat Dijejaki: 6 Strategi Teratas

Hanya menogol perkongsian lokasi pada menu pantas anda tidak akan menghalang pelakon berniat jahat daripada menjejaki telefon anda. Walau bagaimanapun, dengan melaksanakan satu set langkah, anda boleh meminimumkan kebocoran data peribadi. Berikut ialah senarai strategi untuk menjadikan telefon Android anda mustahil untuk dijejaki:

 • Nyahpasang apl yang tidak dikenali
 • Elakkan pautan yang mencurigakan
 • Matikan kebenaran untuk menjejak lokasi
 • Gunakan perisian antivirus
 • Pasang pelayar peribadi
 • Elakkan Wi-Fi awam yang tidak selamat
 • Pilih perkhidmatan VPN yang selamat

Semak Telefon Anda Untuk Apl Tidak Biasa

Jadi, bagaimanakah seseorang boleh menjejaki telefon anda? Sama seperti pembangun perisian mencari sebarang pepijat dalam kod mereka untuk mencipta algoritma berfungsi, penjenayah siber mengeksploitasi kelemahan sistem untuk memasang apl penjejakan pada peranti anda.

Walau bagaimanapun, tidak seperti perisian penjejakan undang-undang, perisian hasad beroperasi secara tidak kelihatan pada telefon pintar anda, secara berterusan menghantar koordinat GPS ke pelayan. Oleh itu, adalah penting untuk menjalankan pengimbas antivirus untuk mengesan dan mengalih keluar aplikasi berbahaya daripada peranti anda.

Perkara utama ialah tiada apl boleh menjejaki koordinat anda tanpa pemasangan terlebih dahulu. Tuntutan tentang penjejakan lokasi pemasangan sifar mengikut nombor adalah tidak lebih daripada penipuan yang menyasarkan data selain lokasi GPS, seperti bukti kelayakan bank anda.

Pada masa ini, tunggal di atas udara teknologi daripada pengesanan lokasi mengikut nombor melibatkan mengklik pautan penjejakan yang dihantar kepada anda melalui SMS atau e-mel. Anda boleh menyemak senarai apl sedemikian dalam siri artikel kami tentang cara menjejak telefon tanpa mereka ketahui.

Baca Juga: Apl Terbaik untuk Mencari Lokasi Nombor Telefon Percuma

Ini adalah strategi yang jelas tentang cara menyekat telefon saya daripada dijejaki, tetapi jangan melangkaunya lagi. Pernahkah anda mendengar tentang apa yang dipanggil spamming asli? Orang yang bertujuan untuk mendapatkan lokasi GPS anda akan menghantar mesej kepada anda yang kelihatan seperti itu daripada rakan atau ahli keluarga. Teks itu mungkin mengatakan sesuatu seperti, “Hei, saya berada di kawasan itu dan ingin melihat restoran baharu itu. Jumpa saya di sana? [pautan]!

Sukar untuk menahan mengetuk gelembung itu – lagipun, anda ingin melepak dengan rakan anda dan pergi makan sesuatu yang baharu. Tetapi jika anda tidak mengenali pengirim, atau menganggap ia kelihatan mencurigakan, abaikan ia.

Peraturan ini adalah penting, terutamanya kerana beberapa apl undang-undang yang menggunakan teknologi ini tersedia untuk diakses oleh sesiapa sahaja, seperti Detectico.

Baca Juga: Cara Mengesan Lokasi Tepat Nombor Mudah Alih pada Peta

Lumpuhkan Penjejakan Lokasi pada Apl Media Sosial

Penjejakan Lokasi pada Apl Media Sosial

Aplikasi mudah alih meminta banyak kebenaran sebelum pemasangan terakhir, dan, malangnya, kami memberikan semuanya tanpa menyemak semula. Bolehkah seseorang menjejaki nombor telefon anda pada apl media sosial? Sebenarnya kebanyakan, jika tidak semua, menjejaki lokasi GPS semasa peranti anda.

Sudah tentu, tiada apa-apa yang berbahaya tentang berkongsi perjalanan anda dengan keluarga dan rakan. Walau bagaimanapun, bukan mereka sahaja yang memerhati pergerakan harian anda. Contohnya, syarikat pihak ketiga membeli data lokasi anda untuk tujuan pemasaran. Untuk mengelakkan ini, ikuti langkah berikut:

 1. Buka Tetapan
 2. Pergi ke bahagian Privasi & Keselamatan dalam apl media sosial pilihan anda
 3. Lumpuhkan ciri penjejakan lokasi.

Gunakan Pelayar Peribadi

Pelayar Peribadi

Mari kita hadapi, pelayar popular seperti Chrome dan Firefox adalah mudah untuk mencari sebarang maklumat. Dengan algoritma berasaskan GPS, mereka dengan pantas memberikan anda perkhidmatan dan iklan yang berkaitan. Walau bagaimanapun, agak mencabar, jika tidak mustahil, untuk melumpuhkan pengumpulan data peribadi anda pada penyemak imbas ini.

Untuk mengurangkan penggunaan data lokasi anda secara berlebihan dan mengelakkan kebocorannya, anda boleh beralih kepada penyemak imbas peribadi yang menggabungkan ciri privasi dan keselamatan tambahan. Brave dan DuckDuckGo ialah contoh yang sempurna kerana mereka tidak mengumpul alamat IP, lokasi dan kuki anda.

Gunakan VPN

VPN

Perkhidmatan VPN yang boleh dipercayai menawarkan penyelesaian yang sangat baik tentang cara menyekat telefon saya daripada dijejaki. Begini cara ia berfungsi: sebaik sahaja anda menyambungkan peranti anda ke rangkaian VPN, ia menyulitkan dan mengubah hala trafik anda melalui pelayan perantaraan, menyembunyikan alamat IP anda. Dengan cara ini, tiada sesiapa boleh mengakses aktiviti Internet anda.

Apabila memilih perkhidmatan VPN, kualitinya adalah faktor yang paling penting. Jika boleh, pilih perkhidmatan berbayar dengan protokol penyulitan yang kuat. Perkhidmatan percuma tidak seteruk yang kelihatan, tetapi ia menawarkan pilihan yang lebih sedikit dari segi pelayan dan sering memaparkan iklan.

sepanduk

Baca Juga: Cara Mengesan Lokasi Telefon Bimbit Tanpa Memasang Perisian: Panduan

Tanda Telefon Anda Dijejaki

Sebelum memasang pengimbas antivirus, anda mungkin melihat beberapa perubahan dalam aktiviti telefon anda. Walaupun ia mungkin berkaitan dengan isu operasi tertentu, penjejakan perisian hasad mempamerkan corak tersendiri yang perlu anda ketahui.

Bolehkah seseorang menjejaki lokasi saya melalui nombor telefon? Berikut ialah beberapa tanda bahawa telefon anda sedang dijejaki:

 • Hayat bateri peranti anda jatuh dengan mendadak
 • Memori operasi membebankan dengan cepat dan anda tidak boleh membetulkannya dengan menutup apl
 • Telefon menjadi panas semasa aktiviti rawak
 • Gangguan rawak seperti skrinMobil kosong atau beku, apl ranap atau pemuatan yang lebih perlahan​

Soalan Lazim

Bagaimana untuk menghalang seseorang daripada menjejaki telefon anda?

Jika anda sedang dijejaki oleh seseorang yang anda kenali, contohnya, pada media sosial atau apl keluarga, lumpuhkan penjejakan lokasi dalam apl itu sendiri dan pada tetapan telefon anda. Jika anda bimbang tentang orang yang tidak dikenali menjejaki telefon anda, jalankan perisian anti-perisian hasad dan tetapkan semula peranti anda untuk keselamatan tambahan.

Bolehkah kad sim dikesan?

ya. Pembekal rangkaian menyimpan data lokasi pada pelayan mereka, yang membolehkan anda mencari peranti yang hilang atau dicuri atas permintaan.

Bolehkah seseorang menjejaki telefon saya jika lokasi saya dimatikan?

Walaupun anda melumpuhkan perkongsian lokasi pada telefon anda, apl tertentu masih boleh menjejaki lokasi anda jika anda telah memberikan kebenaran kepada mereka. Selain itu, pembekal rangkaian mendapatkan koordinat GPS anda daripada kad SIM.

Baca Juga: Bagaimana untuk menjejaki iPhone tanpa iCloud - 6 Penyelesaian

Kesimpulan

Bolehkah seseorang menjejaki lokasi saya dengan nombor telefon saya? Ya, ia mungkin. Pembekal rangkaian mudah alih dan pemain teknologi besar menggunakan data lokasi kami untuk menyediakan perkhidmatan diperibadikan berkualiti tinggi, dan, dalam kebanyakan kes, kami mendapat manfaat daripadanya.

Walau bagaimanapun, dengan begitu banyak data yang tersedia dalam akses terbuka, potensi serangan siber memberikan alasan yang sah untuk kebimbangan privasi. Dengan melaksanakan strategi yang diliputi dalam artikel ini, anda boleh menghalang penjejakan lokasi mengikut nombor dan memastikan data peribadi anda selamat.