Cara Mencari Lokasi Seseorang di Facebook Tanpa Berkawan

Cara Mencari Lokasi Seseorang di Facebook Tanpa Berkawan

Pasukan Detectico Pasukan Detectico

Juruteknik mahir menguasai data lokasi.

Facebook ialah paling biasa digunakan platform media sosial, yang mempunyai lebih 3 bilion pengguna aktif bulanan. Jika anda ingin mengetahui kedudukan semasa seseorang yang penting kepada anda, anda mungkin tertanya-tanya bagaimana untuk mengesan lokasi akaun Facebook.

Mari kita bincangkan cara yang paling berkesan untuk mencapainya.

Isi kandungan

Bolehkah Anda Cari Lokasi Akaun Facebook Seseorang?

Bolehkah Anda Cari Lokasi Akaun Facebook Seseorang

Facebook mengumpul semua jenis data pengguna termasuk sejarah lokasi, alamat IP, nombor telefon, dan juga sejarah penyemakan imbas. Tetapi bolehkah anda menjejaki seseorang di Facebook tanpa mereka ketahui? Jawapan satu perkataan untuk soalan ini ialah ya, dan ia boleh dilakukan dalam pelbagai cara yang anda akan pelajari dalam panduan ini.

Mengenai sebab anda ingin mencari seseorang di Facebook, mungkin terdapat beberapa sebab. Sebagai contoh, jika anda menemui akaun palsu yang mengintai anda atau menjadi mangsa buli dalam talian, anda perlu mengenal pasti individu di belakangnya.

Sebab lain termasuk memantau anak atau pekerja anda atau menangani kebimbangan tentang pasangan atau rakan yang mungkin tidak setia.

Penting: Walaupun menjejaki lokasi Facebook seseorang sendiri boleh membantu dalam situasi yang melibatkan ancaman atau gangguan dalam talian, jangan lupa untuk mengambil langkah keselamatan tambahan. Anda boleh mendokumentasikan insiden dan melaporkannya ke Facebook dan melibatkan penguatkuasaan undang-undang tempatan jika perlu.

sepanduk

Bagaimana untuk Melihat Lokasi Seseorang di Facebook Messenger Secara Rahsia?

Seperti yang telah disebutkan, terdapat pelbagai cara yang boleh anda gunakan untuk mengetahui keberadaan seseorang di Facebook tanpa berkawan. Walau bagaimanapun, kaedah paling berkesan untuk mendapatkan lokasi masa nyata yang tepat ialah menggunakan Detectico, iaitu aplikasi pengesan lokasi.

Catatan: Detectico boleh membantu jika anda ingin mengetahui cara melihat lokasi seseorang di Facebook Messenger. Walau bagaimanapun, ia adalah perkhidmatan pencari nombor telefon dalam talian dan tidak dibina khusus untuk Facebook.

Menjejak Lokasi Akaun Facebook Menggunakan Detectico

Detectico_Lokasi1

Detectico ialah salah satu apl penjejakan lokasi dalam talian yang paling berkuasa dan tepat yang boleh dijalankan pada semua jenis peranti untuk memantau lokasi seseorang.

Berikut ialah cara untuk menjejak seseorang melalui Facebook Messenger tanpa mereka ketahui, menggunakan Detectico:

 1. Dapatkan peranti pilihan anda dan buka penyemak imbas pilihan anda.
 2. Pergi ke Detectico dan log masuk ke akaun anda atau buat yang baharu (jika anda belum memilikinya).
 3. Masukkan nombor telefon orang yang ingin anda jejaki.

Selepas itu, penjejak lokasi Facebook Detectico akan menghantar mesej yang mengandungi mesej tersuai dan pautan unik ke nombor yang diberikan. Sebaik sahaja penerima mengetik pautan, anda akan dapat menjejaki lokasi tepat mereka pada peta.

Catatan: Orang sasaran akan menerima mesej di Facebook Messenger mereka hanya jika mereka menggunakannya sebagai apl pemesejan lalai mereka. Jika tidak, ia akan dihantar ke apl yang mereka gunakan untuk menghantar dan menerima SMS.

Kebaikan Detectico

 • Penjejakan Lokasi Masa Nyata: Membenarkan penjejakan lokasi yang pantas, tepat dan masa nyata bagi mana-mana orang, menggunakan nombor telefon mereka.
 • Keserasian Cross Platform: Berjalan pada semua jenis peranti, termasuk telefon pintar, tablet, desktop dan komputer riba, serta menyokong semua sistem pengendalian utama.
 • Tiada Pemasangan Diperlukan: Tidak memerlukan sebarang pemasangan, kerana ia adalah aplikasi web, menjadikannya mesra pengguna dan mudah diakses.
 • Kebolehcapaian Seluruh Dunia: Menyediakan kebolehaksesan di seluruh dunia dan membolehkan anda menjejak lokasi secara global dengan mudah.
 • Operasi Bebas: Berfungsi secara bebas, yang bermaksud anda tidak memerlukan apl lain untuk menggunakannya.

Keburukan Detectico

 • Platform Berbayar: Beroperasi sebagai platform berbayar dengan hanya tempoh percubaan sehari.
 • Apl bebas: ia tidak disepadukan ke dalam Facebook Messenger secara langsung.

Baca Juga: Penjejak Nombor Mudah Alih Terbaik Dengan Peta Google 2024 [Semakan]

Penjejakan Lokasi Facebook: Kaedah Lebih Mudah Tetapi Kurang Berkesan

Walaupun menggunakan Detectico akan membebankan anda kerana ia dianggap sebagai aplikasi lanjutan, terdapat beberapa kaedah percuma yang boleh anda gunakan untuk mencari lokasi orang di Facebook. Ini agak terhad dan kurang berkesan, kerana ia tidak memberikan anda lokasi masa nyata pada peta dengan segera.

Walau bagaimanapun, jika anda tidak mempunyai sebarang penyelesaian lain, ia patut dicuba dan boleh berguna. Mari kita bincangkan secara terperinci.

Menggunakan Alamat IP Facebook

Alamat IP (Internet Protocol) ialah nombor/label unik yang mengenal pasti peranti tertentu yang disambungkan ke Internet. Jika anda tertanya-tanya bagaimana untuk menjejak lokasi seseorang di Facebook Messenger menggunakan alamat IP, maka jawapannya mudah.

Apa yang anda perlukan ialah menggunakan alat carian IP. Walau bagaimanapun, anda perlu memperoleh alamat IP dahulu dan kemudian menggunakan alat carian.

Tetapi anda tidak perlu melalui kerumitan proses dua langkah ini. Sebaliknya, anda boleh menggunakan Grabify, yang merupakan alat merebut IP dalam talian yang turut memberikan anda maklumat lokasi.

Perkara yang paling saya suka tentang Grabify ialah anda boleh menggunakan penjejak lokasi Facebook ini dalam talian secara percuma. Begini cara ia berfungsi:

 1. Buka Facebook pada telefon pintar anda dan pergi ke profil orang sasaran.
 2. Salin pautan profil dan buka Grabify dalam pelayar.
 3. Tampal pautan profil dalam kotak URL yang tersedia di tapak web dan pilih “Buat URL”.
 4. Salin pautan penjejakan IP yang dijana oleh Grabify dan hantarkannya kepada orang sasaran di Facebook Messenger.

Sebaik sahaja mereka mengklik pada pautan itu, anda akan mendapat alamat IP mereka, dan maklumat lokasi, termasuk negara dan bandar, pada halaman Grabify.

Catatan: Walaupun Grabify boleh bertindak sebagai penjejak lokasi ID Facebook, kerana ia menawarkan maklumat tentang negara dan bandar sasaran anda, ia tidak memberikan anda lokasi yang tepat.

Memeriksa Tag Lokasi

Teg lokasi, seperti namanya, mewakili koordinat lokasi fizikal. Jika anda ingin menjejak lokasi akaun Facebook, anda boleh pergi ke profil mereka dan menyemak siaran yang mereka kongsi.

Jika anda menemui teg lokasi pada mana-mana siaran mereka, klik padanya dan pilih "Tunjukkan Lokasi” pilihan. Ia akan membuka apl peta pada peranti anda dan memaparkan lokasi yang tepat.

Penting: Lokasi yang anda akan dapat dengan cara ini akan menggambarkan tempat aktiviti siaran itu berlaku. Ini bermakna orang sasaran mungkin telah berpindah ke lokasi lain sejak itu.

Mengkaji Cerita Facebook

Menyemak Cerita Facebook juga boleh menjadi kaedah yang berguna untuk mencari lokasi orang di Facebook. Walaupun kadangkala ia hanya memberikan ketepatan masa nyata kerana orang biasanya menyiarkan cerita selepas meninggalkan lokasi, ramai individu sering berkongsi siaran, bersama-sama dengan lokasi mereka, dalam masa nyata.

Untuk menyemak cerita, buka Facebook Messenger dan pergi ke “Cerita” bahagian. Di sini, anda akan menemui cerita terkini tentang orang dalam senarai rakan anda. Jika anda melihat cerita yang dikongsi oleh sasaran anda, ketik padanya untuk melihat butiran lanjut, termasuk sebarang lokasi atau aktiviti yang dikongsi.

Beri perhatian: Untuk menggunakan kaedah ini, individu yang lokasinya ingin anda jejaki mesti berada dalam senarai rakan anda.

Bolehkah saya Melihat Sejarah Lokasi melalui Facebook?

Malangnya, ciri untuk menyemak sejarah lokasi di Facebook telah dialih keluar kerana kebimbangan penggunaan dan privasi yang rendah. Oleh itu, ia tidak boleh digunakan untuk mencari lokasi seseorang di Facebook.

Memandangkan keselamatan dalam talian adalah penting, adalah penting untuk memastikan kaedah penjejakan yang anda gunakan mengutamakan privasi data pengguna. Dalam konteks ini, Detectico menonjol sebagai bukan sahaja penyelesaian yang berkesan dan tepat tetapi juga penyelesaian yang selamat. Ia menawarkan perlindungan penuh terhadap kebocoran data untuk memastikan pengalaman penjejakan lokasi yang selamat.

Baca Juga: Cara Mengesan Lokasi Tepat Nombor Mudah Alih pada Peta

Kesimpulan

Kaedah yang paling berkesan dan tepat untuk mencari lokasi seseorang di Facebook adalah dengan menggunakan penjejak lokasi Messenger Detectico tanpa mereka ketahui.

Jika anda tidak boleh menggunakan aplikasi ini atas sebab tertentu seperti kekangan belanjawan, anda boleh mencuba kaedah lain yang disenaraikan dalam panduan ini.